Kemper
17 mei 2023

Wat is de beste keuze voor het verharden van een kavelpad?

Waterdoorlatende betonplaten

In de landbouw en tuinbouw zijn overal kavelpaden te vinden. Oftewel: de wegen  tussen weilanden, akkers en op kwekerijen waar dieren of machines overheen gaan. Maar zakken die weg en laten ze diepe sporen na? Dan kun je de grond beschermen door het pad te verharden.

Bij het verharden van een kavelpad heb je de keuze uit grofweg drie materiaalsoorten: asfalt, klinkers en erfverhardingsplaten. Elk materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen, dus het is belangrijk om ze te vergelijken voordat je een keuze maakt. In deze blog helpen we je daarbij.

Materialen voor een kavelpad vergelijken

Als je naar de aanschafkosten kijkt, dan kan asfalt de goedkoopste optie zijn. Maar dat is niet het geval als je de investering over een langere periode uitsmeert. Afhankelijk van de belasting moet je het asfalt al na zo’n vijftien tot twintig jaar vervangen. Hergebruik is daarbij onmogelijk, waardoor asfalt bovendien niet bepaald duurzaam is. 

Een klinker of een erfverhardingsplaat, ook wel agriplaat genoemd, heeft een veel langere levensduur. Dat loopt op tot vijftigplus, waardoor dit uiteindelijk voordeliger is. Én ze hebben een restwaarde. Als je het terrein opnieuw inricht, kun je klinkers en agriplaten prima hergebruiken of verkopen – er is een levendige tweedehands handel. Verder is het mogelijk om bij schade aan het kavelpad een aantal losse exemplaren te vervangen.

Klinker versus erfverhardingsplaat om kavelpaden te verharden

Als asfalt afvalt, wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen klinkers en erfverhardingsplaten? Dankzij het handzame formaat ben je met klinkers extreem flexibel. Maar, met zware machines veroorzaak je spoorvorming en/of rijd je ze kapot. Of je moet voor een uitzonderlijk stevige ondergrond zorgen, wat uiteraard een prijskaartje heeft. Dit is niet het geval met erfverhardingsplaten. Erfverhardingsplaten hebben een aslast van 8,5 tot 18 ton (afhankelijk van de dikte). Tot slot niet onbelangrijk: een kavelpad van erfverhardingsplaten leg je natuurlijk stukken sneller.

Een agriplaat bij Kemper Beton

Vanwege de levensduur, duurzaamheid, draagvermogen en legsnelheid zijn erfverhardingsplaten (of agriplaten) in veel gevallen dus de beste optie voor een kavelpad. Als dat ook voor jou geldt, ben je er nog niet helemaal. Er is nog een keuze te maken.

Bij Kemper Beton is een erfverhardingsplaat namelijk in verschillende formaten verkrijgbaar: van 80 cm x 120 cm x 12 cm tot en met 400 cm x 120 cm x 14 cm en alle maten hier tussen. Zo kun je het kavelpad precies op maat maken, waardoor er geen land verloren gaat. Dat is wel het geval bij de industrieplaten 2x2, die vaak aangeboden worden omdat ze voordelig zijn. Maar waarom zou je een pad van 4 meter breed maken als 3 meter voldoende is? Industrieplaten zijn daarom vooral geschikt voor grote oppervlakten.

Afwerking en levertijd

Het formaat van onze erfverhardingsplaten varieert weliswaar, maar verder hebben onze producten dezelfde kenmerken. Ze zijn stroef afgewerkt, zodat zowel mensen als dieren voldoende grip hebben. Verder hebben ze een flinke aslast (van 8,5 tot 18 ton), een hoge milieuklasse en een hoge kwaliteit. 

Ook goed om te weten: onze standaard producten hebben we bijna altijd op voorraad. Vandaag besteld, is dus morgen leveren. En heb je het grondwerk voor het kavelpad al gereed? Dan kunnen we de erfverhardingsplaten meteen vanaf de vrachtwagen op de goede plek leggen.

Alles over erfverhardingsplaten 

Heb je behoefte aan maatwerk of advies? Neem gerust contact met ons op. Meer informatie over onze erfverhardingsplaten voor je kavelpad vind je hier.

Neem contact op