Kemper
14 maart 2022

Tips voor de perfecte onderbaan bij het plaatsen van een keerwand

Tips voor perfecte onderbaan

Bij het plaatsen van een keerwand is de voorbereiding essentieel. Zeker als het om de onderbaan/ fundering (al dan constructief gewapend) gaat. Deze zorgt namelijk voor  stabiliteit en een vlakke fundering, waardoor puntbelasting en dus ook scheurvorming in de voet van een keerwand wordt voorkomen. Hoe je die onderbaan perfect maakt? Dat is steeds anders.

Wat in elk geval aan het plaatsen van een keerwand voorafgaat, is een onderzoek aan de ondergrond, bij voorkeur door een grondmechanisch adviseur. Die bekijkt hoe de samenstelling en de lagen van de bodem eruitzien, en hij toetst of deze draagkrachtig genoeg is om een keerwand te plaatsen. Als dit is afgerond, weet je precies welke keerwanden er nodig zijn: je kunt aan de slag met de onderbaan. We geven de belangrijkste tips bij vier verschillende toepassingen van keerwanden.

Voorkom verzadiging bij grondkering 

Gaat het om grondkering? Leg de onderbaan dan bij voorkeur vorstvrij aan. Oftewel: minimaal 50 centimeter diep. Hierdoor voorkom je zettingen als gevolg van vorst of dooi. Verder is het cruciaal dat je ervoor zorgt dat het grondwater weg kan. Anders kan de druk oplopen en de grond verzadigd raken. En dáárdoor kunnen keerwanden verschuiven of zelfs kantelen.

Bij het machinaal afrijden, zorg je ervoor dat de onderbaan aan beide zijdes van de voet zo’n twintig centimeter uitsteekt. Hoe deze laag er precies uitziet, is afhankelijk van de bodemgesteldheid. Zo is bij een puinfundering een dun laagje zand of stabilisatie vaak al genoeg. Als de ondergrond minder stabiel is, dan is het verstandig om aan de hand van een grondmechanisch advies de fundering juist op te bouwen. 

Waterkering: het risicovolst 

Bij het plaatsen van een keerwand voor een waterkering moet de ondergrond droog zijn om de fundering te kunnen maken. Hoe je hiervoor zorgt? Dat verschilt per project, maar je kunt het water bijvoorbeeld dempen. Verder moet de fundering beschermd zijn tegen uitspoeling. Dit kan onder meer door een betonfundering te storten of door een kwelscherm aan te brengen.

Let op: waterkering is de risicovolste toepassing van betonnen keerwanden, want – ondanks stroming of getijden – mag er nóóit water onder de constructie komen.

Keerwanden bij op- en overslag én als erfafscheiding

Bij de op- en overslag van grondstoffen zijn er tal van drukvariabelen. Soms is een vak leeg, soms vol. Soms komt de druk van links en soms van rechts. Hierdoor is het van belang dat de ondergrond, inclusief zandbed, draagkrachtig genoeg is. Een aanvullend advies van een grondmechanisch specialist is hierbij aan te raden. Zeker als grondstoffen water bevatten, zoals bij slibdepots.

Gaat het om erfafscheiding? Dan is het een stuk makkelijker, want daarbij moet een onderbaan vooral vlak zijn. Extra voordeel daarvan: je kunt bij het plaatsen van een keerwand lekker snel doorwerken, tevens bespaar je m2 terreinverharding door je voet als verharding te gebruiken. 

Wil je extra inspiratie?

In onze inspiratiegids lees je alles over het toepassen van betonnen keerwanden. Je vindt hierin onder meer voorbeelden van grond- en waterkering. Wil je de gids ontvangen? Download de gids hier. 

New call-to-action