Deel 2: Noortje en Bart
Vanuit duurzaamheid en de marktvraag gedreven; zo wordt de nieuw ontwikkelde waterpasserende plaat van Kemper omschreven. Door het gebruik van zo min mogelijk grondstoffen, werd het gewicht met 50% gereduceerd, uiteraard zonder afbreuk te doen aan de belastbaarheid. Een geweldig innovatief product gericht op de toekomst. Voor de introductie van de plaat zocht Rob Reijnders van Kemper verbinding met de deskundigen van de toekomst: vier studenten ‘Technische Bedrijfskunde’ van de Tilburgse Hogeschool Avans en één student ‘Industrieel Product Ontwerpen’ van de Hogeschool Rotterdam. Het vijftal ging aan de slag met een strategische opdracht: hoe zetten we de nieuwe plaat van Kemper in de markt? In deel 2 spreken we met Noortje en Bart
Noortje Huijbregts en Bart Bogaerts zijn beide derdejaars student ‘Technische Bedrijfskunde’ aan Avans Hogeschool in Tilburg. De 29-jarige Bart startte na zijn mbo-middenkader functionaris bouw een opleiding hbo-bouwkunde, maar kwam al snel tot de conclusie dat hij de bouw an sich weliswaar interessant vond, maar dat zijn interesse toch breder lag. Hij stapte over naar Technische Bedrijfskunde. De 23-jarige Noortje kon na het behalen van haar havodiploma nog geen keuze maken. Ze informeerde in haar vriendenkring en werd zo geattendeerd op de studie Technische Bedrijfskunde. ‘Een breed georiënteerde studie waarbij je veel leert over de verschillende facetten van bijvoorbeeld het bedrijfsleven: de mens, productie, machines, commercie etc. Ik vind het een interessante opleiding!’
Noortje en Bart vormen samen met Noor Jacobs en Has Willems de groep stagiaires die zich bezighoudt met een strategische opdracht vanuit hun opleiding. Het vijfde lid van de groep is Tara Verdaasdonk, studente Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam. Bart vertelt: ‘Voor onze opleiding moeten we een strategische opdracht uitvoeren. Dat moet een adviesrapport zijn. Waar, hoe en waarover wordt aan de studenten overgelaten’. Noortje gaat verder: ‘We hebben verschillende bedrijven benaderd. Rob Reijnders van Kemper reageerde met een interessant onderwerp. Hij vertelde ons dat Kemper een nieuwe waterpasserende plaat had ontwikkeld en dat hiervoor een marktintroductie geschreven moest worden. Zo’n vraag paste natuurlijk erg goed in onze opdracht. En zo zijn we begonnen’, lacht Noortje.
De hoofdvraag die geformuleerd werd en waar de studenten zich over konden buigen stond al snel en duidelijk afgekaderd vast: welke factoren zijn van belang bij het bepalen van een goede introductie van de waterpasserende plaat en hoe kan Kemper deze factoren inzetten om de verkoop tot een succes te brengen? ‘Een duidelijke opdracht voor ons’, vertelt Bart enthousiast. ‘De eerste tien weken hebben we met elkaar aan de onderzoeksopdracht gewerkt en brononderzoek verricht. We bevinden ons nu in de fase dat we interviews afnemen bij Kemper-collega’s en externe partijen als aannemers, gemeenten en adviesbureaus’. Noortje vult hem aan: ‘Het was al top om met zo’n serieuze opdracht aan de slag te mogen, maar het is echt fijn dat we zoveel medewerking krijgen van de mensen binnen en buiten Kemper. Je merkt dat we voor Kemper een nuttige vraag gaan beantwoorden en straks een adviesrapport gaan opleveren waarmee ze ook echt aan de slag kunnen’.
Bart is mede door zijn bouwachtergrond enthousiast over het werkveld en assortiment van Kemper. ‘Prefab beton is een mooi product met veel mogelijkheden voor de toekomst. Wat me opvalt is de communicatie binnen het bedrijf, ook met ons als studenten. We voelen ons serieus genomen en krijgen niet alleen de kans ervaring op te doen, maar ook onze ideeën aan Kemper over te dragen. Dat motiveert enorm!’ Noortje werd blij verrast door de branche. ‘Beton heeft veel meer te bieden en is uitdagender dan ik verwacht had. Dat we ons mogen bezighouden met een duurzame innovatie binnen Kemper, vind ik helemaal top’.
Na de opdracht hopen Noortje en Bart hun studie binnen niet al te lange tijd te kunnen afronden en te gaan afstuderen. Zouden zij willen terugkeren in deze branche? Beide studenten lachen en kijken elkaar aan. Bart zegt dan: ‘Als dit een afstudeerstage geweest was, dan zou ik zeker wel willen blijven, maar ik heb nog wel even een tijdje bikkelen voor de boeg’. Noortje knikt. ‘Ik zeg maar zo, alles is mogelijk na mijn afstuderen. De betonbranche zat hiervoor niet in mijn interessescope, nu wel. Dat zegt genoeg, toch?
We wensen Noortje en Bart, Tara, Noor en Has heel veel succes bij het afronden van de opdracht en hun verdere studie. Kemper vindt het geweldig om jullie binnen de poorten te hebben en hoopt dat jullie ervaring andere studenten ertoe zal aanzetten ook eens een kijkje te nemen in onze mooie en uitdagende branche!
Ledeboerstraat 40
5048 AD Tilburg
Postbus 11
6669 ZG Dodewaard