Kemper
22 augustus 2024

Mijmeren aan de waterkant

Keerwanden

Keerwanden van Kemper en bloktraptreden van Vebo in project Rosmalen 

Nieuwbouwwijk De Groote Wielen in Rosmalen is de laatste jaren zo sterk gegroeid dat een nieuw (winkel)centrum niet mocht uitblijven. Daar wordt momenteel hard aan gebouwd. Kemper Beton speelde een rol in het project door het leveren van verschillende keerwanden en bloktraptreden. Vebo Beton stond garant voor de levering van hoekoplossingen.

Het werk is uitgevoerd door aannemingsbedrijf FPH Ploegmakers uit Vinkel. ‘’Dat is een goede klant van ons. Eerder waren we met hen betrokken bij de dijkversterking in Tiel, een heel groot project. We kennen elkaar goed”, zegt Erwin Rooijackers, accountmanager België en Zuid-Nederland van Kemper Beton.

Slimme oplossingen

Al in een vroeg stadium was Rooijackers betrokken bij het werk in Rosmalen. ‘’Samen met de projectleider ga je kijken wat de slimste oplossingen zijn. In dit geval wilden zij het liefst hele brede bloktrappen, maar die zijn zo goed als onmogelijk te vervoeren. Dan is het meedenken en overleggen over alternatieven. Zo kwamen we op het idee om losse delen in steensverband te plaatsen. Dat kwam ook beter uit met de hoekoplossingen”, zegt Erwin.

Projectleider Bern Hendrikx van FPH Ploegmakers: ‘’Op basis van de bestektekeningen moet er altijd nog heel veel ingevuld worden en als maatwerk worden bekeken. Samen met Erwin heb ik gekeken welke mogelijkheden er waren. Je bekijkt onder andere naar de verbanden en hoekoplossingen. Het is echt puzzelen en we zijn er goed uitgekomen. Het ziet er mooi uit.”

Rosmalen Centrumplan de Groote Wielen
Rosmalen Centrumplan de Groote Wielen
Rosmalen Centrumplan de Groote Wielen

 

Kracht van de combinatie

Voor de hoekoplossingen zocht Kemper de samenwerking met zusterbedrijf Vebo uit Bunschoten-Spakenburg. ‘’Dat is de kracht van de combinatie”, zegt Erwin. Het werk aan het centrum van de jongste nieuwbouwwijk van Rosmalen is binnenkort afgerond.

Het winkelcentrum van de nieuwe wijk ligt tegen de Groote Wielenplan. Er is ruimte van 7000 vierkante meter aan commerciële ruimte, zoals detailhandel, horeca en dienstverlening. Rondom en boven de winkels zijn zo’n honderd woningen gebouwd.

Uitkijken over het water

De winkels liggen op 3,50 meter NAP, het water is anderhalve meter lager. Het hoogteverschil is met de bloktraptreden overbrugd. Daar zijn ook de keerwanden van Kemper toegepast. De traptreden zijn niet alleen om het hoogteverschil tussen winkels en water te overbruggen, ze dienen ook om op te zitten en -het liefst in de zon- over het water uit te kijken.

Bern Hendrikx is tevreden over de samenwerking met Kemper Beton. ‘’Wij doen vaker zaken met ze en als het goed is, dan kom je terug. Het prijsniveau en de manier van samenwerken bevalt ons prima.”