Kemper
1 maart 2022

Keerwanden plaatsen: hier moet je rekening mee houden

Keerwanden plaatsen

Het plaatsen van keerwanden is een specialistische klus. In de voorbereiding moet je onder meer rekening houden met de bodemopbouw, de onderbaan en het weer. En tijdens de uitvoering is het materieel en de manier van aanvullen belangrijk. We nemen deze aspecten één voor één met je door.

Draagkracht van de bodem

De eerste stap bij keerwanden plaatsen, is een toets door een grondmechanisch adviesbureau. Die kijkt naar de bodemgesteldheid. En ze onderzoeken of deze draagkrachtig genoeg is. Een zandbodem is bijvoorbeeld perfect geschikt voor belasting, maar klei- of leemgrond is vaak risicovol.

Is de draagkracht van de grond te laag om keerwanden te plaatsen? Dan zijn er verschillende manieren om dit op te vangen:

  • Grondverbetering toepassen met bijvoorbeeld een puinfundering of een gestabiliseerd zandpakket; 
  • Met constructieve fundering van beton;
  • Een onderheide constructie al dan niet met kespen.

Een perfecte onderbaan

Als de ondergrond in orde is, volgt het machinaal afrijden van de onderbaan (ook wel zandbed of stellaag genoemd). Om puntebelasting in de voet van de keerwand en daarmee  scheurvorming te voorkomen, is het belangrijk dat deze laag  dik genoeg is en aan weerszijden van de voet een stuk doorsteekt. Verder is de opbouw van de onderbaan afhankelijk van de bodem. Zo volstaat een dun laagje zand bij een puinfundering. Is de ondergrond minder stabiel? Dan is er grondverbetering nodig.

Weersafhankelijk 

Keerwanden plaatsen kan niet altijd. Als het hard regent, spoelt de zandstabilisatie bijvoorbeeld weg. Ook bij vorst is het niet verstandig om deze klus te klaren. De onderbaan krimpt namelijk als het bevroren is en hij wordt pappig als het dooit. Hierdoor heb je kans dat de keerwanden verzakken of zich gaan zetten, wat weer voor scheurvorming in de keerwanden kan zorgen. Ons advies is dan ook een keerwand in een definitieve situatie vorstvrij aan te brengen.

Materieel om keerwanden te plaatsen 

Je kunt keerwanden plaatsen met een rupskraan, mobiele kraan of telekraan. Kemper-keerwanden zijn standaard voorzien van kogelopankers om te hijsen. Uiteraard kun je ze ook mechanisch of hydraulisch hijsen met een klem of ketting.

Aanvullen doe je zo 

Staan de keerwanden stabiel en wil je hiermee een hoogteverschil creëren? Dan kun je beginnen met het aanvullen met grond. Doe dit in lagen, want op een lawine zijn de ondergrond en de keerwanden niet berekend. Zo voorkom je zettingen ná het plaatsen van de keerwanden; ook dat wil je natuurlijk niet. Zorg er tevens voor dat het grondwater achter de keerwand niet opgesloten raakt, waardoor de grond verzadigd met alle gevolgen van dien. 

Wanneer gebruik je welke keerwand?

Bij het kiezen van een type keerwand moet je rekening houden met allerlei factoren. Welke je wanneer gebruikt, lees je in onze inspiratiegids. Download de inspiratiegids hier. 

New call-to-action